Foto’s/Dia’s Digitaliseren

Digitalisatie van uw geschiedenis !!

Het liefst zou je je hele geschiedenis aan foto’s en/of dia’s willen digitaliseren. Je komt op het idee om een scanner aan te schaffen… Je bezoekt een quasi PC-zaak en komt later vrolijk bij moeders thuis met zo’n apparaat onder je arm. Bak koffie erbij en je legt je vrouw uit dat dit echt een uitgaaf was die ‘nodig’ was want, “Je wilde zelf toch ook zo graag al je fotootjes van de kinders op je PC hebben ?”  Ze knikt van ja en je aankoop blijkt vanaf dat moment legaal. Maar… nou moet je nog wel beginnen.
Op een druilerige zondagmiddag raap je de moed bij elkaar, tezamen met een stevige partij fotonegatiefzakjes of wat dozen dia’s. ‘Je was van nature al wat geordend’ (…)  dus alles, hoewel ver weg verstopt op zolder, blijkt nog redelijk op volgorde van datum en/of gebeurtenis te staan. En ja, er zijn ook mensen die dat dus niet zo heel netjes gedaan hebben en dan krijg ik zo’n bak binnen van “zoek het even zelf lekker uit… “
Of, nog erger, iemand

heeft in een vlaag van verstandsverbijstering ‘de hele schoenendoos met negatieven een keer weggegooid’ … Tja, en dan ? Maar goed, in jouw geval valt het wellicht mee en dus…
De keukentafel wordt omgetoverd tot ‘tijdelijk’ fotolab. Nog een bak koffie ernaast en daar ga je. Na een half uur komt je vrouw even kijken en zegt: “Lukt het een beetje, Karel ?” Je knikt enthousiast van ja maar in gedachten schudt je een beetje je hoofd van links naar rechts en niet van boven naar beneden…
Twee uur later kom je even in de keuken, ruikt aan een pan pruttelende sucadelappen en meldt terloops dat je het apparaat eens grondig bestudeerd hebt en inmiddels ook al wat met ‘de kleuren terughalen’ kan… ’s Avonds eet je gezellig met vrouw en kinders voor de TV die sucadelapjes weg want  “Papa is druk met de foto’s aan tafel”. Dat is ook wel een keer afgelopen… Zelf heb je geen tijdslimiet genoemd. Heel slim want inmiddels weet je al wel dat je je vrouw niet zo heel goed kan uitleggen dat die keukentafel feitelijk voor alle maaltijden niet meer ( jaartje ?)  in beeld is en dus ‘uit beeld’ voor moeders.
Al na twee dagen heb je uit de schuur de campingtafel gehaald, in de kamer opengeklapt, een gezellig kleedje bij de Blokkert gehaald en dat eroverheen gedrappeerd zodat moeder en kinders maar één ding kunnen zeggen: “Leuk pap, alvast een beetje in de vakantiestemming komen, zo in de kamer …”
Na drie weken begint je vrouw zich een beetje zorgen te maken over je vlijtige werk.
Ze brengt je nog wel even een koffietje aan die tafel maar zegt er dan wel bij dat je het een beetje moet gaan afronden want “je zal toch al wel bijna klaar zijn ?” Als ze weer terugloopt naar de keuken ziet ze in een ooghoek dat je twee sledes met dia’s apart hebt staan met een briefje erbij: “is digitaal”.
Vanaf dat moment weet je, proevend aan de sfeer in huis, dat  je inderdaad bezig bent met het maken van ‘geschiedenis’ maar dat was niet de geschiedenis waar je zo naar uitzag…
Het gaat sterk bergafwaarts met je relatie; zowel met die van je vrouw als met die van je kinders….

Wil je nou dat je hele geschiedenis (die je inderdaad wél zo adoreert) wél gedigitaliseerd wordt op een hele mooie manier (rond 2400 DPI. Hoger kan ook op verzoek.) zodanig dat elke foto/dia een apart bestandje is van circa 1,4 tot 2,4 MB, en een eigen nummer heeft, met datum daarin verwerkt, tot op de maand ? Dan is dit toch echt wel wat je wilt. De kleuren zijn terug naar oorspronkelijk, voor zover mogelijk natuurlijk; vooral bij foto’s is dat verschil groot !

Bestanden zijn in mappen van jaargangen ingedeeld; indien de totale collectie dat vereist zijn alle bestanden verdeeld over meerdere DVD’s met elk hun eigen doosje met eigen compilatie (kleinere foto’s), maar met eenzelfde themabeeld als achtergrond; op de achterzijde van de DVD-doos staat een samenvatting van de inhoud.  

DVD Boxen Etc

Het werk zit ‘m dus in de verwerking van al die bestanden. Het is net als met een lekker bed. Lekker slapen lukt aardig maar toch staat of valt dat goeie slapen met een goed matras en een lekkere frisse opmaak.

Als je dus wilt dat er later nog eens bijzonder genoten word van je geschiedenis, waarbij gezegd moet worden dat 99 van de 100 foto’s gemaakt worden op momenten dat het ‘goed’ met iemand gaat, want als’ je lief’ een huilbui heeft, roep je niet zo snel:”Wacht even schat, ik pak m’n toestel er even bij !”   ,dan moet je maar ‘ns even een mailtje sturen naar info@sunfieldpicturing.eu  en dan gaat dat voor je gerealiseerd worden zónder dat je relatie erdoor inzakt.
Nou doe ik dit in eigen beheer voor een beperkte tijd van de week dus wat geduld is wel geboden maar dan hèb je ook wat.  En dát is toch eigenlijk wat je wilt want…. foto’s en dia’s zijn toch ook emotionele momentopnames en als die op de schermbeveiliging van je PC steeds voorbijkomen in de huiskamer dan moet je ‘ns opletten hoe dat je humeur gaat opkrikken. En dat mag je dan inderdaad zelf effe lekker uitzoeken/ondervinden.
Je kunt je hele fotogeschiedenis laten digitaliseren in Hamburg (Duitsland) voor     € 0.54 per exemplaar. Of in Meppel voor zo’n € 0.47 per exemplaar. O, laatst even gekeken op internet. Het wordt al voor € 0.32 aangeboden door sommige bedrijven. Maar, heb je dan werkelijk ook wat ik je hier biedt ? Je foto’s op 2400 dpi gescand, je kleuren bijgewerkt. Kleuren in schaduwen naar voren en naar achteren verbeterd ? En dan nog een klein rekensommetje ertegenaan en je hebt toch weer bonje met moeders… (of moe met pa natuurlijk…).Want meestal heb je al gauw zo’n 1000 foto’s/dia’s (of nog veel meer … ) op de plank staan en zelfs als je uit kostenbesparing ‘de helft wegsaneert’ door de hele bende eerst dagenlang uit te zoeken en te sorteren dan nòg is het een rip uit je lijf. Dus de meeste mensen zullen er toch dan maar vanafzien. En als je dus eventjes gaat rondvragen in je naaste omgeving zul je ontdekken dat maar weinig mensen zo’n uniek werkje in DVD-vorm in de boekenkast hebben staan.

Echter, diverse mensen zijn je al vóórgeweest die dit ook al zo graag wilden en die via www.sunfieldpicturing.eu hun hele geschiedenis, ook met die half/half foto’s die je eigenlijk nog nooit hebt gezien (vaak worden eerste en laatste foto van een film nieteens door ‘de ontwikkelaar’ behandeld !!) want ze waren toch mislukt, voor slechts       € 0.23 per bestandje (Foto van Foto = Fotoalbums aanleveren: € 0.38 ) op de rit hebben laten zetten. En dan rekenen en het blijkt ineens te doen. Hun verhaal is compleet en zeer ‘relatieverbeterend’. Wel een beetje jammer voor de plaatselijke videotheek want daar komen ze dan bijna niet meer, nee, ze zitten gezellig op de bank naar hun eigen ‘film’ te kijken.