Fotoreportages

Het kan maar zo gebeuren dat je gaat trouwen of in ieder geval ben je zover dat je daar een plaatje van hebt, een financieel plaatje naast dat zij/hij natuurlijk een geweldig plaatje is. En dan blijkt dat het allemaal toch maar weer bar tegenvalt. Want trouwen is dan tot daar aan toe; je wilt niet de dag daarná al flink in de geldzorgen zitten. Je kunt natuurlijk naar een fotowinkel stappen en vragen wat een beetje fotoreportage kost want je bent er al wel achter dat zo’n reportage qwa centen en Euro’s een flinke deuk in je voorgenomen budget maakt. Bovendien moet je dan gaan afwegen of je een ‘dagdeel’ en welk deel dan precies gaat reserveren ( de hele dag komt vanwege de kosten al nieteens meer in je op )  en betalen voor zo’n professionele fotoschietert…………..

Je kunt ook gewoon een mailtje sturen naar fvanzonneveld@versatel.nl  of naar info@sunfieldpicturing.eu. Dat kost al niks. De enige kosten die ik in rekening breng ? Nou, je betaalt mijn opgenomen snipperdag plus een “ik doe net niet free-lance werk” bedrag van € 400,= . En dan kom ik de hele dag, maak vanaf dat de bruid wakker wordt, zich uitrekt en vervolgens aangekleed en opgemaakt wordt tot (……….),  tot aan het moment dat je haar naar een hemelbed draagt een partij foto’s waar je suf van wordt; van het ontbijt zonder knoeien, de autorit, de “bijna struikel scene op de trap”, het gemeentehuispraatje, de te lange rode loper in het kerkpad, de plechtige belofte die je bloedserieus aflegde, de park-kasteel-koets-en paraplufoto’s, van de mensen in de kijkzone die wel meegluren maar niet even fatsoenlijk langskwamen op de receptie, het niet bepaald foute diner en …….het net niet mislukte aansnijden van de taart. Staartje is wel dat je, nadat je een CD-rom of DVD hebt ontvangen, daarna zélf met je kersverse lief een fotoalbum samenstelt want………….. je bent wel zó eigenwijs dat alleen jij weet wat je écht in dat album wilt hebben. Per slot van rekening trouw jij en heb je dus niets aan een album wat door een buitenstaander (die fotograaf dus) word opgesteld etc. En dan de foto’s ? Nou, die hebben stuk voor stuk geen verdere uitleg nodig, toch ? Als net getrouwd stel weten alleen jullie samen wie wel of niet leuk op een foto staat en…..  welke foto toch beslist in een trouwalbum thuishoort en welke toch maar niet. En dat kunnen ook foto’s zijn van genodigden van heel ver weg, die je eens in de 10 jaar ziet en…. waarvan misschien enkel een B-keus foto is, die ik als fotograaf niet gekozen zou hebben voor de selectie A-keus in een trouwalbum. Maar dat is niet erg want…. je hebt immers álle gemaakte foto’s op twee DVD’s ontvangen.  En als dan later familie of vrienden langskomen in je nieuwe ‘stek’ of stulp en vragen of je nog foto’s van het hele gebeuren hebt dan loop je triomfantelijk naar de boekenkast en haalt daar met trots het album tevoorschijn met de woorden:”Kijk, dit is ‘ONS’ trouwalbum.”
Al met al een leuke aanbieding.  Of je trouwt niet maar hebt een heus feest te vieren, dat kan natuurlijk ook.
De keus is aan jou. Of moet ik al “jullie” zeggen.

Wat ik sinds kort ook nieuw aanbied is het maken van foto’s rond een begrafenis. Dit begon als een proef maar inmiddels weet ik dat het een uitdaging is om wel de lach en niet de traan te fotograferen. Per slot zijn op een begrafenisplechtigheid toch ook vrienden en familie van heel ver weg aanwezig en dat zijn toch ook zeldzame momenten.